Taggiasca olijven zijn klaar om te worden geplukt

De olijfboom en haar vruchten

De olijfboom hoort tot de Oleaceae familie en stamt uit het oostelijke Mediterrane gebied.

Het wordt aangenomen dat de boom werd geïntroduceerd in Italië rond het jaar 600 vC.

Taggiasca Olijven in Ligurië

De olijfboom blijft altijd groen en kan tot wel 20 meter hoog groeien.

Met de juiste verzorging kan de boom wel 1000 jaar oud worden. Het groeit het beste in een subtropisch klimaat en is erg geschikt voor het Mediterrane klimaat met droge hete zomers en natte koele winters. Het heeft een bot-achtige stam en de schors ziet er vaak gespleten uit. De bladeren zijn dun en puntachtig. De kleur aan de bovenkant is over het algemeen grijsgroen en een bleek zilverachtig wit aan de onderkant. De olijfboom bloeit in de lente met witte of gele bloemen.

Vanaf mei/juni begint de boom vruchten te dragen. Onrijpe olijven zijn groen en afhankelijk van het type boom, de olijven worden diep paars tot blauwachtig zwart van kleur wanneer ze rijp zijn.

Olive Harvest

De oogst begint gewoonlijk in november en is gereed tegen het einde van december. Alleen een speciaal soort olijf kan later dan dit worden geoogst, normaal gesproken rond februari. Het hele proces van oogsten kan niet meer dan twee weken duren, anders bederven de olijven. Er zijn veel manieren om olijven te oogsten en tegenwoordig wordt dit met behulp van technologische innovaties gedaan.

1. Netten, gemaakt van plastic of linnen, worden op de grond gelegd tussen de bomen. Door de bomen te schudden, vallen de olijven naar beneden. Dit kan met de hand worden gedaan of soms machinaal.

Geoogste olijven in Ligurië

2. De olijven kunnen met de hand worden geplukt, maar dat duurt erg lang!
3. De bomen wordt geslagen met die takken die uit de boom worden gehaald en de olijven vallen in de netten op de grond tussen de bomen.

Er zijn veel technieken om olijfolie te produceren uit de olijven. Met de traditionele methode worden de olijven eerst gekoeld en dan gemalen tussen maalstenen. De rest van de pulp wordt dan verder gemalen in een hydraulische pers. Dit proces wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt, omdat er nu mechanische persen zijn die hetzelfde kunnen doen in een stap.

Olijfolie wordt niet alleen gebruikt om gerechten klaar te maken, maar naar zeggen zijn er ook veel andere manieren om de olie te gebruiken, zoals een medicijn dat alles beter maakt (de lokale inwoners zeggen dat het koorts verlaagd), een afrodisiacum, als een schoonheids- en gezondheidsproduct, en als zeep en bodylotion.

Olivenbaum und seine Oliven in Ligurien

Verschillende typen olijfolie

Extra virgin olijfolie – hoogste kwaliteit, over het algemeen geproduceerd door mechanische methoden.

Virgin olijfolie – over het algemeen wat fruitiger dan de extra virgin olijfolie.

Pomace olijfolie – is tegenwoordig nauwelijks meer te verkrijgen.

BlumenRiviera GmbH

Vakantiehuizen & accommodatie huur in Ligurië

Ossannastraße 7
80999 München
Duitsland
0049 170 48 58 68 6
info@blumenriviera.de

11 Jan - 14 Okt | Ma - Wo & Vr - Za: 10 - 19 uur, Zo: 12 - 18 uur
15 Okt - 10 Jan | Ma - Do: 14 - 18 uur

© 2000 - 2024 BlumenRiviera GmbH Vakantiehuizen & accommodatie huur in Ligurië

Fouten en wijzigingen voorbehouden, aanbod geheel vrijblijvend.