Salvador Dali Klok sculptuur in Monte Carlo

Kunst in Ligurie

Talrijke musea, tentoonstellingen, kerken en paleizen, middeleeuwse gebouwen en modern kunst - Ligurië wacht op u!

Bezoek Genua, dat niet alleen de hoofdstad van de regio is, maar ook het belangrijkste kunstcentrum van Ligurië. ‘Le Strade Nuove’ met de paleizen ‘Palazzi dei Rolli’, de ‘Palazzo Bianco’, ‘Palazzo Rosso’ en ‘Palazzo Doria Tursi’ in Genua maken deel uit van Unesco’s Werelderfgoedlijst.

Piazza de Ferrari in Genua, Ligurië

Indrukwekkende gevels van de paleizen

In de paleizen vindt u kunstgalerijen met werken van Caravaggio, Veronese, Guercino, Van Dyck en Canova. Geniet van de indrukwekkende gevels van de paleizen en de kostbare collectie van schilderijen.

In Genua ligt ook het ‘Palazzo Reale’ uitgerust met fresco’s, beeldhouwwerken, schilderijen en meubelstukken van hoge kwaliteit. De Nationale Galerie is gehuisvest in het paleis. Ook moet de 9de-eeuwse Kathedraal van Lorenzo worden genoemd in verband met Kunst.

De villa’s in Nervi dienen als musea

Villa Saluzzo Serra heeft galerieën voor modern kunst en in villa Grimaldi Fassi vindt u de collectie ‘Frugone’, dat werken van Italiaanse en internationale artiesten omvat.

In veel kleine stadjes in Ligurië kunt u architectuur uit verschillende periodes bewonderen. Een bezoek aan Cervo, Portofino, Cinque Terre, Triora en veel andere plaatsen is in ieder geval de moeite waard.

Sculpture in Genoa, Liguria

Kunstenaars dorp Valloria

Ook is een bezoek aan het artiestendorpje Valloria (Imperia) aan te bevelen. Hier vindt u door artiesten uit heel Italië handbeschilderde portalen, deuren en hekken. Elk jaar, normaal gesproken het eerste weekend van juli, komen Italiaanse artiesten hier samen om meer deuren te beschilderen. Tijdens een wandeling door het dorp kunt u vele kunstwerken bewonderen.

Prachtig beschilderde deuren in kunstenaarsdorp Valloria

Kunstgeschiedenis van Ligurië

Balzi Rossi in Liguria

Prehistorie en klassieke oudheid

Vlakbij de Franse grens in de grotten in Balzi Rossi zijn vondsten gedaan uit het Stenen tijdperk waaronder beelden van klei, gereedschap, beeldhouwwerken en steles. In het Monte Bego gebied in de Ligurische Alpen kunt u meer dan 100.000 stenen beeldhouwwerken zien van Ligurische herders die drie eeuwen lang om religieuze redenen gemaakt werden in de rotsen. In Lunigiana kunt u ongeveer 60 beelden van grijs zandsteen zien die in mannelijke of vrouwelijke vormen werden bewerkt.

In de eerste eeuw v.Chr. werden de eerste gebouwen gebouwd in de regio terwijl de Etrusken, de Grieken en de Kelten Ligurië probeerden te veroveren. Primitieve toevluchtsoorden, ‘Castellari’ genaamd, werden gebouwd om de plaatselijke bevolking bescherming te bieden.

Na de verovering van Ligurië door de Romeinen in de derde eeuw v.Chr., werden de Via Aurelia en talrijke nederzettingen gebouwd met de karakteristieke rechthoekige aanleg van wegen die nog steeds herkenbaar is.

In de vroegchristelijke periode werd de doopkapel van Albenga gebouwd. Mozaïek ornamenten uit de 5de eeuw na Chr. versieren het interieur van de doopkapel.

Romaanse periode

Het Romaanse tijdperk heeft zich niet ontwikkeld in Ligurië en het is moeilijk om lokale artiesten te vinden uit deze periode. U kunt invloeden vinden uit Zuid-Frankrijk, Toscane en Lombardije.

Karakteristiek voor de Romaanse kathedralen zijn de basilica indeling, eenvoudige gevels, horizontale strepen van donker en wit marmer en het gebruik van eeuwenoude componenten.

Gotiek

Net als de Romaanse periode, wordt ook de Gotische periode gekenmerkt door invloeden vanuit andere regio’s. Vanaf de 15de eeuw is er voornamelijk invloed vanuit Nederland en Vlaanderen.

Een van de meest belangrijke bewaarde gebouwen uit de Gotische periode is de kathedraal van San Lorenzo in Genua, waarvan de hoofdgevel werd gebouwd in Franse stijl.

Cattedrale di San Lorenzo in Genoa

Barok

In de 17de en 18de eeuw werden de eenvoudige gevels van de paleizen van de ‘Strada Nuova’ in Genua gedecoreerd met beeldhouwwerken en decoraties.

Genua werd het centrum van de kunst. De adelijke families cultiveerden de ontwikkeling van schilderen; zij gaven opdracht aan lokale en buitenlandse artiesten. In die tijd zijn vele portretten van leden van adelijke families, dichters en muzikanten gemaakt. Vele stillevens en dierenschilderingen werden in deze tijd gemaakt.

Noordelijke artiesten zoals Peter Paul Rubens overheersten de Genovese kunst. Anthony van Dyck, een leerling van Rubens maakte in deze periode veel schilderijen van de aristocratie.

Werken van Genovese artiesten zijn vaak te vinden in de dorpskerken.

De Genovese houtbewerker Anton Maria Maragliano ontwierp veel kerken in Ligurië met eenvoudige maar indrukwekkende beelden van heiligen.

Historisme en Art Nouveau

Schitterende graftombes uit de tijd van het historisme en de Art Nouveau zijn gelegen op het kerkhof Genua-Staglieno, dat een speciale attractie is.

De boulevards in Genua werden gedecoreerd met elementen uit die tijd.

In westelijk Ligurië verschenen indrukwekkende gebouwen, zoals het Casino Municipale in San Remo.

Staglieno Genova Ligurië Italië

Begraafplaats van Staglieno

Hedendaagse kunst

Meer dan 3000 werken van internationale en Italiaanse abstracte kunst kunnen worden gevonden in de Museum van Vila Croce in Genua. Er zijn ook talrijke Ligurische kunstwerken uit de 20ste eeuw.

La Spezia heeft ook een museum voor de hedendaagse kunst, het ‘Centro d’Arte Moderna e Contemporanea’.

BlumenRiviera GmbH

Vakantiehuizen & accommodatie huur in Ligurië

Ossannastraße 7
80999 München
Duitsland
0049 170 48 58 68 6
info@blumenriviera.de

11 Jan - 14 Okt | Ma - Wo & Vr - Za: 10 - 19 uur, Zo: 12 - 18 uur
15 Okt - 10 Jan | Ma - Do: 14 - 18 uur

© 2000 - 2022 BlumenRiviera GmbH Vakantiehuizen & accommodatie huur in Ligurië

Fouten en wijzigingen voorbehouden, aanbod geheel vrijblijvend.