Oude stad van Albenga in Ligurië

Historische Bezienswaardigheden

Tijdens een bezoek aan Ligurië zijn er heel wat plaatsen die je zeker niet mag missen!

De grootste trekpleister is ongetwijfeld Genua, de hoofdstad van Ligurië: het heeft een prachtige oude stad die beschouwd wordt als de grootste en best bewaarde stad in Europa.

Cattedrale di San Lorenzo in Genoa

Cattedrale di San Lorenzo

Bezoek de historische sites in Genua

De stad heeft ook veel mooie gebouwen die verschillende belangrijke kunsttentoonstellingen herbergen. Internationaal cultureel belang kwam tot zijn hoogtepunt in 2004, toen Genua verkozen werd tot Europese Culturele Hoofdstad. Verder kan u genieten van een wandeling door de typische smalle straatjes en steegjes genaamd Caruggi en kunt u de kathedraal van San Lorenzo bezoeken. In de provincie Genua is ook het beroemde pittoreske dorpje Portofino zeker een bezoekje waard.

Paleizen, kastelen en historische plaatsen in Ligurië per provincie:

De provincie Imperia

Villa Grock – Imperia

Deze villa, oorspronkelijk Villa Bianca genaamd, is genoemd naar de beroemde Zweedse clown Grock (Charles Adrien Wettach) die het in de jaren 20 bouwde. Hij woonde hier van het einde van zijn carrière tot aan zijn dood in 1959. De bijzondere architectuur van de villa zal u zeker bekoren. In dit gebouw kunt u vele verschillende architectonische stijlen herkennen zoals Liberty, Barok en Rococo, zelfs terwijl het bouwwerk zelf moeilijk te bestempelen is. Het kan worden gezien als een portret van de persoonlijkheid van de clown Grock: complex, extravagant, bizar, speels, en zelfs een beetje egocentrisch. Het heeft een mooi park met een klein meer en een mooie patio. In het park is er een grote verscheidenheid aan begroeiing en veel verschillende planten die Grock erg waardeerde. De villa Grock is gelegen boven Imperia en van daar kunt u van een prachtig uitzicht over Imperia-Oneglia genieten.

Villa Grock, Museo del Clown in Liguria

Oude stad en Doria kasteel  - Dolceacqua

Dolceacqua is een lieflijk klein pittoresk dorpje gelegen in de Nervia vallei in het achterland van Bordighera en is één van de mooiste dorpen in Ligurië. De charmante middeleeuwse rustige atmosfeer die u in Dolceacqua kunt vinden zal u bekoren. De schilder Claude Monet, die Dolceacqua bezocht, was in het bijzonder onder de indruk van de schoonheid van de kleine middeleeuwse brug over de rivier Nervia die de twee districten verdeeld. De oude stad wordt gekenmerkt door smalle straatjes en hoge huizen die dicht langs elkaar zijn gebouwd.

Castello dei Doria in Dolceacqua, Liguria

De ruïnes van het Doria kasteel zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen. Het fort werd gebouwd in de 12de eeuw door de hertogen van Ventimiglia. Door de eeuwen heen werd de structuur van het kasteel regelmatig veranderd. Het werd beschadigd tijdens de Oostenrijkse successieoorlog in 1744. Het werd toen verlaten door de Doria familie, die daar woonde, en het raakte weer beschadigd in 1887 door een aardbeving. Sinds 1942 is het kasteel eigendom van de gemeente Dolceacqua.

Cervo

Cervo is een klein pittoresk dorpje in het achterland van Diano Marina. Het behoort tot één van de mooiste dorpen in Italië. Wanneer u door de smalle straatjes heuvelopwaarts loopt, zult u de kathedraal, mooie middeleeuwse huisjes, fijne cafés, restaurants en veel kunstateliers ontdekken.

Bussana Vecchia

Bussana Vecchia is een pittoresk dorp dat ook wel bekend staat als artiestendorp. In de 19de eeuw werd het verwoest door een verschrikkelijke aardbeving en de inwoners moesten een paar kilometer verderop verhuizen en een nieuw dorp stichten genaamd Bussana Nuova (nieuw Bussana). 

Kerk van Cervo in Ligurië

Kerk in Cervo

Het oude dorp werd toen verlaten tot in de jaren 50 toen een aantal Italiaanse en Europese artiesten, de ‘Community of International Artists’, besloot om naar Bussana Vecchia te verhuizen en te helpen met het restaureren van het dorp. Tegenwoordig wonen hier nog steeds veel artiesten uit heel Europa en kunt u veel mooie kunstateliers vinden.

De provincie Savona

Castello Priamar in Savona, Liguria

Fort Priamar - Savona

Het wordt beschouwd als één van de belangrijkste forten in het middellandse zee gebied. In de 19de eeuw was het een gevangenis (één van de beroemdste gevangenen was Giuseppe Mazzini). Aan het eind van de eeuw werd het gedeeltelijk verbouwd voor industrieel gebruik. Voor de inwoners van Savona was dit fort nog steeds een herrinering aan de Genovese heerschappij in de 15de en 16de eeuw en om deze reden bleef het fort ongebruikt en werd het zelfs beschouwd als iets wat niet echt tot de stad behoorde. In de jaren 80 werd het gerestaureerd en getransformeerd. Tegenwoordig vinden er veel culturele evenementen plaats en het gebouw heeft een congrescentrum, een museum en een openluchttheater.

Oude stad Albenga

De oude stad is het hart van Albenga. Geniet van een fijne wandeling door de kleine straatjes, met leuke kleine winkeltjes en cafés. Het is verdeeld in wijken en u kunt er komen via één van de vele stadspoorten. In het centrale Piazza San Michele kunt u de gelijknamige kathedraal bewonderen. Het octogonale Battistero is één van de mooiste vroegchristelijke gebouwen die nog steeds in perfecte staat is. Het is gelegen in het hart van de oude stad van Albenga en levert het bewijs voor het Romeinse verleden van Albenga. Binnen kunt u mooie mozaïeken, graven en sporen van schilderingen zien. Mis het Museo Navale aan de overkant van het plein niet. Op de mooie boulevard Viale Martiri della Libertà kunt u wandelen onder grote bomen,  genieten van een heerlijk ijsje of winkelen tot u bij Lungomare, de zee en de stranden aankomt.

Varigotti

Varigotti is een mooi stadje, gekenmerkt door de kleurrijke huisjes (rood, geel en groen) en smalle straatjes. In het laagseizoen, wanneer de stranden niet overvol zijn, laat Varigotti zich van z’n beste kant zien en kunt u volop genieten van een romantische atmosfeer bij zonsondergang. Vanaf de heuvels boven Varigotti heeft u een spectaculair uitzicht over de Ligurische Riviera. Het middeleeuwse kasteel is gelegen op de heuvels en zeker een bezoek waard, net als de middeleeuwse kerk San Lorenzo.

Blick aus Varigotti, Ligurien, Italien

De provincie Genua

Oude stad en San Lorenzo kathedraal Genua

Tijdens uw bezoek aan Genua, mag u de oude stad zeker niet missen. De oude stad wordt gekenmerkt door de pittoreske smalle straatjes. Het hart van Genua’s oude stad is de keienweg voor voetgangers Via Garibaldi. Hier kunt u de mooie gebouwen in Renaissance en Barokke stijl bewonderen waar ooit de rijke Genovese families woonden. Nu zijn de meeste residenties musea, zoals het zogenaamde Palazzo Rosso en Palazzo Bianco, waar u interessante collecties van kostbare schilderijen kunt bezoeken en tegelijkertijd van de prachtige fresco’s en de inrichting van die historische gebouwen kunt genieten.

De San Lorenzo kathedraal is gelegen op het gelijknamige plein en werd gebouwd tussen de 12de en 14de eeuw. Het laat veel verschillende stijlen zien. Op de mooie gevel zijn er gotische elementen (zoals de majestueuze portalen) en de gevel zelf is gekleurd met zwarte en witte strepen. Dit is typisch voor de Genovese architectuur en was een adelijkheidssymbool in de Middeleeuwen. De twee grote leeuwen aan de zijkant van de trap werden gemaakt in 1840. Binnen kunt u mooie beeldhouwwerken en schilderijen bewonderen en ook een interessant museum bezoeken met een collectie van kostbare heilige voorwerpen.

Lanterna – Genoa

De Laterna is de belangrijkste vuurtoren in de haven van Genua en het symbool van de stad. Het is een van de oudste overgebleven bouwwerken van deze soort in de wereld. De vuurtoren is 76 meter hoog en gelegen op de heuvel van San Benigno, niet ver van het Sampierdarena district. De eerste toren werd gebouwd in de eerste helft van de 12de eeuw en door de eeuwen heen werd het vaak beschadigd en dan weer gerestaureerd. De Laterna kan worden bezocht en vlakbij de toren kunt u ook een bezoek brengen aan het interessante museum over de geschiedenis van de navigatie in Genua; de stad zelf en de haven.

By Tassiano Daniele (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Castello Brown – Portofino

Het Castello Brown was een verdedigingsfort en een adelijke residentie in de stad Portofino. Het werd gebouwd rond het jaar 1000 op een strategische locatie zodat de baai onder toezicht kon worden gehouden. In de daaropvolgende eeuwen werd het herhaaldelijk uitgebreid. In 1870 werd het aangekocht door de Engelse consul Sir Montague Yeats Brown en daarna gerestaureerd. De stad Portofino heeft het in bezit sinds 1961 en opende de deuren voor het publiek. Het kasteel is omgeven door een prachtige tuin vol met Mediterrane bloemen en planten.

Borgo Basilica dei Fieschi - San Salvatore di Cogorno

Het is één van de mooiste voorbeelden van de Romaanse bichromatische architectuur. Het kleine pittoreske stadje San Salvatore di Cogorno is gelegen in de Fontanobuona Vallei en is één van de meest karakteristieke dorpen aan de West Ligurische Riviera. Het dateert uit de 12de eeuw en werd gebouwd door de Paus Innocenzo IV, die behoorde tot de Fieschi familie. De Fieschi familie heerste in die periode over het hele gebied van de Fontanobuona en een gedeelte van de Aveto Vallei. De basiliek is een perfecte locatie voor een onvergetelijke trouwerij.

Cristo degli Abissi - San Fruttuoso

De zogenaamde ‘Cristo degli abissi’ (Christus van de peilloze diepte) is een bronzen beeld van Christus gelegen onder water in de San Fruttuoso Baai tussen Camogli en Portofino. Het werd daar geplaatst op 22 augustus 1954 ter ere van Dario Gonzatti, de eerste Italiaan die Scuba uitrusting gebruikte. Dario Gonzatti vond hier zijn dood in 1947. Het beeldhouwwerk werd gemaakt door de Italiaanse artiest Guido Galletti en geplaatst op ongeveer 15 meter diep

Abbazzia di san Fruttuoso in Camogli, Ligurien

Het standbeeld werd in 2003 verwijderd om gerestaureerd te worden en het daaropvolgende jaar teruggezet. Er zijn veel replica’s van het standbeeld te vinden over de hele wereld. Niet alleen onder water, maar ook in musea en kerken. Één van deze replica’s is te vinden in de kerk van San Fruttuoso om bewonderd te worden zonder te hoeven duiken in de wateren van de baai.

De provincie La Spezia

Cinque Terre

Het zogenaamde Cinque Terre zijn vijf pittoreske dorpen in de provincie La Spezia (Monterosso, Vernazzo, Corniglia, Manarola, Riomaggiore). Zij maken deel uit van het gelijknamige Nationale Park dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. In dit gebied zijn maar een paar wegen toegankelijk met de auto. U kunt Cinque Terre bereiken met de trein of de boot vanuit Genua, Lerici of La Spezia. De vijf dorpen zijn verbonden door een wandelroute die bekend staat als Sentiero Azzurro (‘Licht Blauwe route’). De route die Riomaggiore verbindt met Manarola is het bekendste: de Via Dell’Amore (‘Straat van de Liefde”).

Cinque Terre in Ligurien am Abend

Castello di San Giorgio - La Spezia

Dit militair fort werd gebouwd in de 13de eeuw door Nicolo Fieschi, door een bestaand bouwwerk te veranderen. Later werd het verwoest tijdens de oorlogen tussen de families Doria en Fieschi en daarna herbouwd en uitgebreid in de 14de eeuw en ook in de 17de eeuw.

De restauratie van het kasteel in de 20ste eeuw duurde meer dan 10 jaar en werd afgerond in 1998. Tegenwoordig is hier het archeologische museum ‘Ubaldo Formentini’ gevestigd.

Castello di Lerici - Lerici

Het wordt beschouwd als één van de mooiste forten in Ligurië. Het werd gebouwd in 1152 en in de jaren daarop werd de structuur herhaaldelijk gewijzigd door de Republikeinen van Genua en Pisa. De twee spartijen streden om de controle over het kasteel vanwege de strategische locatie. De huidige structuur van het kasteel dateert uit 1555. In de 16de eeuw verloor het kasteel geleidelijk zijn belang. Tegenwoordig is er het paleontologische museum gevestigd.

Castello di Lerici in Ligurien

Old town - Tellaro

Tellaro is een pittoresk vissersdorpje dat u vanuit Lerici met de bus in 10 minuten kunt bereiken. Het is één van de mooiste dorpen in Italië. Geniet van een fijne wandeling door de smalle pittoreske straatjes en ontdek mooie uitzichten over zee. In het toeristische havengebied en in het centrale kleine plein kunt u barretjes en cafés vinden waar u kunt genieten van een verfrissend aperitief. Voor een heerlijk diner kunt u kiezen uit een van de vele goede restaurants in de oude stad. De gevels van de huizen hebben typische Ligurische kleuren (licht rood/roze) en de atmosfeer in het hele dorp is erg romantisch, in het bijzonder bij zonsondergang.arly true at sundown. Why not bring your loved one and enjoy some intimate time in this beautiful setting?

Castello di Portovenere - Portovenere

Dit kasteel, ook wel bekend als Castello Doria, werd naar alle waarschijnlijkheid gebouwd in de 12de eeuw. Er werd om gestreden door de Republikeinen van Genua en Pisa. Tijdens de 15de en 16de eeuw werd het meerdere malen uitgebreid en herbouwd en de huidige structuur dateert uit de 17de eeuw. In de jaren 70 werd het eigendom van de gemeentes van Portovenere en werd het gerestaureerd. Tegenwoordig worden er door het hele jaar heen allerlei culturele evenementen gehouden.

Castello di Portovenere in Ligurien

BlumenRiviera GmbH

Vakantiehuizen & accommodatie huur in Ligurië

Ossannastraße 7
80999 München
Duitsland
0049 170 48 58 68 6
info@blumenriviera.de

11 Jan - 14 Okt | Ma - Wo & Vr - Za: 10 - 19 uur, Zo: 12 - 18 uur
15 Okt - 10 Jan | Ma - Do: 14 - 18 uur

© 2000 - 2022 BlumenRiviera GmbH Vakantiehuizen & accommodatie huur in Ligurië

Fouten en wijzigingen voorbehouden, aanbod geheel vrijblijvend.